Ön is kiadhatja saját e-könyveit az ekönyvcentrumon keresztül,
és elérhetővé teheti őket az olvasóinak ingyenesen vagy pénzért.

Az ekönyvcentrum egy olyan internetes intézmény, amelyik összefogja a magyarországi e-könyv-kiadókat, és lehetőséget nyújt arra, hogy bármelyik cég vagy magánszemély a lefektetett kereteken belül publikálja saját e-könyveit. A publikált e-könyvek két csoportba oszthatók:

Lehetnek ingyenesek az olvasók számára – ezek az e-könyvek jelentős reklámértéket hordoznak, mert egy ilyen ingyenes (de érdeklődésre számot tartó) kiadvánnyal a szerző reklámköltség nélkül elér egy széles olvasóközönséget. Az ingyenes e-könyvben a szerző elhelyezheti a saját hirdetéseit, de a reklámüzenetét „be is dolgozhatja” a szövegbe. Az ilyen e-könyveknek az olvasása ingyenes az érdeklődőknek, és az elkészítése/elhelyezése ingyenes a szerzőknek is. (Az ekönyv összeszerkesztését min. 2 órás munkadíj ellenében a Silihost is el tudja végezni Önnek.)

Az e-könyvek azonban másolásvédettek, ezért az első megnyitása előtt minden új könyvet minden olvasónak regisztrálnia kell. A saját ekönyvéhez regisztrált olvasók keresztnevét és email-címét az ekönyvcentrum megküldi a szerzőnek, amennyiben aláírta az ekönyvcentrummal az adatkezelési szerződést. Az ingyenes e-könyvek másik nagy reklámértéke tehát az, hogy a szerző emailben felveheti a kapcsolatot az olvasóival, azaz a saját célközönségével!

Azt, hogy a könyvét ki lehessen-e nyomtatni, illetve lehessen-e belőle részeket kimásolni a vágólapra, a szerző maga döntheti el.

Kerülhetnek pénzbe az olvasóknak – az ilyen fizetős e-könyvre általában igaz, hogy vagy olcsóbb, mint ugyanazon könyvnek a nyomtatott változata, vagy nyomtatott formában ez a könyv egyáltalán nem is érhető el. Mindkét esetben jól jár az olvasó, ha ezt az e-könyvet megvásárolja.

Az e-könyv értékesítésének szervezését, illetve többnyire magát a pénz beszedését is az ekönyvcentrum végzi, és megállapodás szerinti szerzői jogdíjat fizet a szerzőnek, ami általában többszöröse annak, mint amit egy szerző a nyomtatásban megjelent könyvei után kap. Az ekönyvcentrum megállapodhat viszonteladókkal is, akiknek a saját részéből jelentős, akár 40-50 %-os jutalékot is adhat, csakúgy, ahogy a hagyományos könyvkiadók a könyvesboltoknak.

A fizetős e-könyvek ugyanúgy nem másolhatók, mint az ingyenesek, pontosabban, csak a személyre szóló jelszó birtokában nyithatók meg. Ezeknél a könyveknél a jelszó kiküldésének a feltétele a fizetés megtörténte. Azt, hogy a könyvét ki lehessen-e nyomtatni, illetve lehessen-e belőle részeket kimásolni a vágólapra, a szerző maga döntheti el. További előnye az ekönyvcentrum könyveknek a nyomtatott könyvekkel szemben, hogy a szerző itt is felveheti emailben a kapcsolatot minden olvasójával. (Az olvasók az e-könyv olvasási jogát megtartva bármikor elállhatnak ettől a kommunikációtól.)

Amennyiben a szerző nem publikálásra kész szerkesztett anyagot ad át, akkor a nyelvi lektorálásnak, tördelésnek stb. a szerző felé van egy egyszeri díja, amit – ha az ekönycentrum úgy ítél meg – kiválthat azzal, hogy az értékesítésekből alacsonyabb jogdíjra tart igényt. (Ezt a nagy népszerűséget ígérő könyveknél tudjuk felajánlani.) Egyébként, ha a szerző 100 %-ban előkészített anyagot ad át, akkor járulékos költsége a kiadásnak nincsen.

Emellett a szerző – választása szerint – biztosíthat az olvasóinak pénzvisszafizetési garanciát. Ha egy adott olvasó él a pénzvisszafizetési garanciával, akkor a pénz beszedésének és visszafizetésének a költségét részben a szerzőnek kell állnia, így az ő érdeke is, hogy olyan e-könyvet hozzon létre, ahol minimális lesz a reklamáció. Persze a szerző ajánlhat a 100%-nál kisebb, pl. 80%-os visszatérítést is, hogy a visszatérítés legalább neki ne kerüljön pénzbe. A pénzfisszafizetési garancia ajánlott ideje 15 vagy 30 nap.

Emellett a szerzőnek (esetenként külön díj ellenében) lehetősége van olyan e-könyv előállítását kérnie, amelyiknél pénvisszafizetési igény esetén a visszatérítést kérő olvasó az e-könyvet többet nem tudja megnyitni. (Ezzel a technológiával a visszaéléseket lényegesen csökkenteni lehet.)

Az e-könyvcentrum fizetős könyveinek van egy további opciója. A szerző dönthet úgy, hogy bizonyos fejezeteket kedvcsinálónak a nem regisztrált olvasók számára is elérhetővé tesz, és a jelszó csak a könyv további részeinek a megnyitásához fog kelleni.

Az ekönyvcentrumban történő publikáláshoz szükséges teendőket néhány sorral lejjebb találja.


Az ekönyvcentrum kiadványainak a terjesztése:

Továbbküldhetők bárki számára – Az ekönyvcentrum klubtagjainak azok tekinthetők, akik fel vannak iratkozva az ekönycentrum havi hírlevelére. Az ekönyvcentrum által kiadott összes könyvet bármelyik tag szabadon továbbküldheti emailben vagy más formában ismerőseinek (spam kizárva).

A letöltési link elküldhető – A klubtagok ismerőseiknek vagy a honlapjukra látogatóknak megadhatják a könyvek letöltési linkjeit.

Az e-könyvek felajánlhatók ingyenes ajándékként vagy vásárlás mellé adott bónuszként – A klubtagok akár fel is másolhatják az e-könyveket a saját tárhelyükre, és a honlapjukra látogatóknak vagy a hírlevelük olvasóinak ingyenes ajándékként meg is küldhetik őket. Egy jól hangzó című e-könyv ígéretével például olvasókat lehet toborozni egy vállalkozás hírleveléhez – és ez nem kell, hogy a vállalkozás saját szerzeménye legyen, hanem lehet az ekönyvcentrum bármelyik kiadványa.


Publikálás az ekönyvcentrumban

Gyakori kérdések és válaszok

 

Miről írjak, ha nincs kész anyagom, amit csak szerkeszteni kell?

Azt tanácsoljuk, hogy állítson össze egy olyan anyagot, ami az Ön vállalkozásának célcsoportjához szól. Ha például a nyelviskoláját szeretné reklámozni, akkor készítsen olyan anyagot, ami a fiatalokat célozza meg, de nem feltétlenül a nyelvtanulásról szól. Ha üzletembereket szeretne elérni, akkor olyan témát kínáljon, ami őket érdekli.

Az ekönyvcentrumban történő publikálás egyetlen feltétele, hogy az Ön kiadványa ne sértsen szerzői jogokat. Másoktól kész anyagot átvenni vagy lefordítani csak engedély birtokában lehet. (Kisebb részeket lehet idézni forrásmegjelöléssel.)

Ha ilyen saját témát nem akar vagy nem tud kidolgozni, de tud angolról szöveget fordítani, segíthetünk abban, hogy adunk olyan angol nyelvű e-könyveket, amiket átdolgozva, vagy akár egy az egyben át lehet ültetni magyarra. (Ezeknél a könyveknél a szerzői jogok rendezettek.)

Milyen formátumban kell elkészíteni az e-könyvet?

Az ekönyvcentrum e-könyvei html forrásból készülnek. A html a honlapok leíró nyelve. Ha Ön nem jártas a html fájlkészítésben, adunk olyan segédprogramot, mellyel Microsoft Word dokumentumból elő tudja állítani az e-könyvét.

Mennyibe kerül az e-könyv előállítása és terjesztése a rendszeren belül?

Az ekönyvcentrum ingyenesen letölthető e-könyvei a készítőnek sem kerülnek pénzbe, kivéve, ha "azonnalra" kéri, vagy ha a szerkesztésben az ekönyvventrumnak is közre kell működnie. Ezen a módon tehát ingyenesen tudja reklámozni a vállalkozását, és ráadásul ingyenesen megkapja az összes olyan olvasó email-címét, akik letöltötték az Ön könyvét, és felveheti velük a kapcsolatot.

Ha az e-könyvét pénzért kínálja, akkor az ekönyvcentrum mint kiadó az eladott könyvek után szerzői jogdíjat fizet Önnek. Az e-könyv megszerkesztése és kiadása ekkor sem kerül Önnek semmibe. Nyugodtan belefoghat akár egy korábban már nyomtatásban megjelent könyvének e-könyvesítésébe is, az ekönyvcentrumtól magasabb szerzői jogdíjat fog kapni, mint egy hagyományos kiadótól, akkor is, ha az e-könyve a nyomtatotténak akár a fele lesz csak.

Hányan fogják letölteni az e-könyvemet?

Az ekönyvcentrumban mindenki csak azokat a könyveket tölti le, amik őt érdeklik. Az olvasók között mindenféle érdeklődésű magánember és üzleti érdeklődésű vállalkozó is van. A témától függően egy e-könyvet várhatóan több százan vagy több ezren fognak letölteni.

Az ekönyvcentrum marketing modellje biztosítja, hogy az ekönyvcentrum híre a lehető legtöbb emberhez eljusson. Az új olvasók mellett a meglévő tagságot havonta egyszer értesítjük az újdonságokról. Innen már csak Ön témaválasztásán és címadásán múlik, hogy hányan fogják letölteni a könyvét.

Zavaróak lesznek-e az ekönycentrum saját hirdetései az én e-könyvemben?

Az e-könyvcentrumban kiadott ingyenes könyvek a következő kötelező elemeket tartalmazzák:

- A könyv betöltése közben megjelenik a kiadó logója
- A regisztrációs és ajánlási oldalak egységesek
- Minden egyes fejezet fejléce tartalmaz egy 'Kiküldök egy meghívót' linket és egy képmester.hu linket

A könyv szövegét sehol sem bontják meg az ekönyvcentrum hirdetései. Ön a saját hirdetéseit a fenti kötelező elemek megtartásával úgy helyezi el a könyvben, ahogyan szeretné. Mindazonáltal javasoljuk, hogy csak moderáltan helyezzen el hirdetéseket (hiszen úgyis megkapja az email címeket), ugyanis ha túlzottan "reklámízű" lesz a könyve, akkor azt az emberek nem fogják egymásnak ajánlani.

Lesz-e az én könyvemnek is ilyen három dimenziós borítóképe?

Az ekönyvcentrum jelenleg a fűzött dosszié típusú 3 dimenziós borítókat tudja ingyenesen elkészíteni. Külön díj ellenében lehetőség van tetszőlegesen vastag, nem fűzött, hanem nyomtatott könyvnek kinéző 3 dimenziós borító elkészítésére.

Ha már megvan az anyagom, mire kell még odafigyelnem?

Az e-könyveknél nagyon fontos a jó címválasztás. Emellett a könyvről kell írnia egy 3-5 mondatos összefoglalást, ugyanis ezt elolvasva fogják az érdeklődők eldönteni, hogy letöltik-e a könyvet.

Sokat segít az is, ha tud egy háttérképet keresni a borítóhoz.

Hol kaphatok további információt?

A meglévő és a jövőbeli e-könyv szerzőket rendszeresen értesítjük a tudnivalókról egy zárt körű hírlevélben. Ha erre a hírlevélre feliratkozik, azonnal megkap egy olyan mintacsomagot, amit csak fel kell töltenie tartalommal ahhoz, hogy a saját ekönyvét elkészítse. Erről a hírlevélről bármikor leiratkozhat, ez nem érinti az Ön ekönyvcentrum klubtagságát.

Keresztnév (így fogjuk megszólítani): *
Email-cím: *
Az email-cím ellenőrzésképpen: *

ekönyvcentrum főoldal